I vår evenemangskalender hittar du event och utbildningar från Omställning Kungälv, Våra Samarbetsparterns och externa arrangörer nära Kungälv.
Stationer ökar tillgänglighet och skapar potential för utveckling av samhällen. Webbinarieserien Förtätning på rätt spår fokuserar på förutsättningar för långsiktigt hållbar utveckling av stationssamhällen genom att nyttja stationsnära områdens potentialer.
Stationsnära områden ger möjligheter till utveckling och tillgänglighet på regional och nationell nivå, med de har ofta både stor potential och komplexa utmaningar. Förtätning kan ge både positiva och negativa konsekvenser. Stationsområden är komplexa eftersom aktörer på kommunal, regional och nationell nivå med olika uppdrag och mål är involverade i planeringen och genomförandet.
Förtätning på rätt spår arrangeras av projektet Urbana stationssamhällen – realisering av potentialer i stationsnära områden som fokuserar på att skapa förutsättningar för långsiktigt hållbar utveckling av stationssamhällen genom att öka kunskapen om hur vi minskar gapet mellan mål om stationsnära utveckling och det faktiska genomförandet.
Projektet ”Stationssamhällen Småland: Verktygslåda för landsbygdsmobilitet” tog sikte på att möta utmaningar i relation till minskat bilresande i syfte att se till att Agenda 2030-målen kan uppnås samtidigt som tillgänglighet bibehålls. Fokus lades på mindre tätorter med tågstationer.
Den övergripande målsättningen var att projektets resultat ska underlätta för kommuner att identifiera och implementera hållbara mobilitetslösningar som möter såväl invånares som näringslivets behov i den typen av samhällen.
Projektet involverade fem småländska kommuner; Emmaboda, Hultsfred, Lessebo, Vaggeryd och Vislanda (Alvesta). Genom en fallstudiebaserad ansats, med metoder så som platsbesök, intervjuer och workshops med representanter för lokalsamhället och näringslivet kartlades behov, en färdplan för nya mobilitetstjänster togs fram och en verktygslåda som kommunerna kan använda för att själva planera och implementera dessa utvecklades.
Projektet resulterade i en verktygslåda, presenterad som en Wiki-hemsida, som erbjuder en process för nulägesanalys, behovskartläggning, kunskapsuppbyggnad, idégenerering och implementering av mobilitetslösningar. Verktygslådan är avsedd att underlätta för andra kommuner att självständigt förbättra mobiliteten baserat på lokala behov.
Föreläsare
Mahdere DW Amanuel, Senior forskare, RISE
Maria Schnurr, Senior forskare, RISE
Hans Arby, Senior forskare, RISE
Svante Möller, Miljö- och hållbarhetsstrateg, Lessebo kommun
Lovisa Neikter, samhällsutvecklare, Alvesta Kommun
Anmäldig här: Länk