Halvårsrapport från matgruppen

Under första halvåret 2024 har matgruppen i Omställning Kungälv arbetat vidare med flera spännande initiativ för att främja hållbara och lokala matsystem i vår kommun och i regionen.

I februari bildades den regionala producentföreningen Västmat. Omställning Kungälv har varit operativ för dess bildande och ingår som medlem i föreningen. Ett regionalt producentnätverk i Västsverige är viktigt för kommunernas upphandling av regional mat.

I september gav Gunilla en föreläsning om hållbara matsystem och regional planering för Chalmers masterstudenter i utbildningen till planarkitekter.

Möten med måltidsservice i Kungälvs kommun

Matgruppen har under årets första hälft följt upp förra årets givande dialogmöten med representanter från Kungälvs kommun. I februari träffade vi Anneli Thronsen och Maria Hübinette från måltidsservice för att diskutera kommunens arbete med klimatsmarta måltider. Samtalet var engagerat och vi följde upp med flera konkreta frågor.

I maj hade Kari ett mycket positivt möte med måltidschef Anneli Thronsen och måltidsplanerare Charlotte Sandsgård. De arbetar för att utveckla miljö- och trivselmålen i kommunens kök och matsalar. På mötet berördes även kommunens upphandling till offentliga måltider. Anneli efterlyser tydligare politisk styrning kring prioriteringar utifrån styrdokumenten. Ett nytt möte planeras i oktober för fortsatt samverkan.

Visionsarbete

Matgruppen har arbetat med att färdigställa sin vision för hållbara matsystem i Kungälv. Under våren har vi utvidgat och preciserat visionen genom att sätta in tidpunkter för olika aktiviteter, vad ska vara uppnått år 2025, 2030, 2050.

Dialog med Kommunen

I juli hade Omställning Kungälv ett mycket positivt möte med kommunstyrelsens vice ordförande Anders Holmensköld angående en artikel om lokal livsmedelsförsörjning I Kungälvsposten. Vi lyfte bland annat frågor om lokal matproduktion, upphandling, beredskap, jordbruksmarkens bevarande och behovet av en kommunal livsmedelsförsörjningsstrategi. Holmensköld lovade att arbeta för att Kungälv ska få en livsmedelsförsörjningsstrategi. Ett uppföljningsmöte med honom och måltidsansvariga planeras till oktober.

Politikerhearing i Kungälv 1 oktober

Omställning Kungälv arrangerade politikerhearing kring klimat och omställning. Alla de 9 partierna i Kungälvs kommun deltog i hearingen. Livsmedelsförsörjningsstrategi för Kungälv var en av de diskuterade frågorna. Det visade sig att okunskap om begreppet fortfarande finns bland våra kommunpolitiker. Samtidigt det finns en samsyn om behovet om ökning av lokalproducerad mat. Vi kommer att fortsätta arbeta med att Livsmedelsförsörjningsstrategi blir verklighet i kommunen.

Webbinarier om lokal Livsmedelsförsörjningsstrategi

Gunilla arrangerade 3 oktober genom sitt arbete i organisationen Hela Sverige ska leva ett webbinarium om lokal Livsmedelsförsörjningsstrategi – exemplet Södertälje kommun. Denna kommun är en föregångare genom att ta fram en Odlingsstrategi och en Livsmedelsförsörjningsstrategi. Det finns en politisk enighet om dessa verksamheter i kommunen och kommunens kostchef är drivande. Alla kommuner har olika förutsättningar, men här finns beprövad erfarenhet och möjlighet till svar på många frågor.

Seminarium om lokalproducerad

Omställning Kungälv har varit medarrangör och deltagit i ett seminarium om lokalproducerad mat den 16 oktober, på World Food Day, i samarbete med Naturskyddsföreningen. Seminariet var fullsatt och genomfördes i hörsal 2 på Mimers hus.

Kommande aktiviteter

Omställning Kungälv deltar i Wexsus, Västsveriges hållbarhetsarena, seminariedag om Västsveriges gröna omställning. Gunilla som deltar i panelen kommer att lyfta fram regional matproduktion som en essentiell del av grön omställning och beredskap.

På medlemsmötet i maj diskuterades vilka frågor som är viktiga för kommuninvånarna. Utöver matgruppens pågående arbete lyftes bland annat vikten av secondhandbutiker, restaurering av marker och närturism. Matgruppen tar med sig dessa inspel i det fortsatta arbetet.


Gruppen håller sig löpande informerad om nyheter från Livsmedelsverket och tar del av hur andra kommuner arbetar med omställning till hållbar mat och livsmedelsförsörjning.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis har det varit ett händelserikt halvår för matgruppen med många värdefulla kontakter och initiativ. Vi ser fram emot höstens aktiviteter och fortsatt engagemang för hållbara matsystem i Kungälv!