Politiker – ta samma Ansvar som Tågpendlarna!

En eloge till alla de som varje dag jobbpendlar med tåg! Ett uppmuntrande exempel till er! 

Länk till Namninsamling!

Exemplet motsvarar jobbresor från Ytterby station till och från Göteborgs central. Siffrorna bygger på uppgifter från klimatsmartsemester.se. En sida som bla stöds av Chalmers, Göteborgs universitet, Energimyndigheten och Västra Götalandsregionen.

En resa med en person i en medelstor dieselbil som kör 28 km (enkel resa) släpper ut ca 4 kg/ person. Tur och retur Ytterby C – Göteborg C blir koldioxidutsläppen 8 kg per dag, 40 kg per vecka, 160 kg per månad och 1,6 ton (!) på 10 månader (ca ett arbetsår).

Politiker – vilka av er vill ta samma ansvar som tåg-pendlarna?

– Eva West

Vid en resa tur och retur med tåg Ytterby – Göteborg blir koldioxidutsläppen ca 0,36 kg per dag, 1,8 kg per vecka, 7,4 kg/mån och 74 kg på 10 månader.

Du som väljer att pendla med tåg istället för ensam i en mellanstor dieselbil minskar således dina koldioxidutsläpp med 1526 kg dvs. ca 1,5 ton under ett arbetsår!

Vi alla vet vid det här laget, vare sig vi vill det eller inte, att vi människor står inför ett akut klimathot i form av förstärkt växthuseffekt, och den viktigaste boven i det dramat är våra koldioxidutsläpp. Räkneexemplet ovan visar på en möjlig väg för minskade utsläpp. 

Exemplet visar också hur oerhört viktigt det är för alla er POLITIKER att omgående ta beslut som förenklar och ökar möjligheterna för tågpendling mellan Ytterby och Göteborg.

Det viktigaste just nu är att kraftigt utöka parkeringsmöjligheterna vid Ytterby station. Då kan många fler tågpendla den sista sträckan in mot Göteborg.

PS: Namninsamling har startat. Arbetsgruppen Hållbart Resande kommer att finnas på Ytterby Station för att svara på frågor i början av november och berätta hur du skriver under digitalt eller med gammal hederlig bläckpenna.