Referat med politikersvar från Politikerhearing i Kungälvs kommun om klimatet 1 oktober 2024

Omställning Kungälv anordnade en politikerhearing 1 oktober 2024. Det är halvtid i mandatperioden och vår hearing är en uppföljning av den utfrågning av politikerna om klimat och hållbarhet som arrangerades inför valet september 2022.

Alla politiska partier i kommunfullmäktige inbjöds till utfrågningen och alla partier deltog.

Eventet hölls i Teatersalen, Mimers kulturhus, Kungälv. Podiet var smyckat med konstnärliga pappersblommor och publiken fyllde salen. I pausen bjöds alla på fika med hembakta delikata kakor.

Bra synlighet och reklam för eventet gavs av en stor artikel  i KungälvsPosten – länk.

Program
Klimatarbetet i Västra Götalandsregionen, Klimat 2030
Svante Sjöstedt, Länsstyrelsen och Jesper Blomqvist, Västra Götalandsregionen
Utfrågning och Panelsamtal – representanter för alla partier i Kungälvs Kommunfullmäktige. Moderator är Ingrid Westerfors
Avslutning

Efter en kort inledning av ordförande Gunilla Almered Olsson gavs en intressant översikt över klimatarbetet i vår region inom det pågående projektet Klimat 2030. Svante Sjöstedt, Länsstyrelsen och Jesper Blomqvist, Västra Götalandsregionen gav denna översikt med tonvikt på vår kommuns position i regionens klimatarbete.

Därefter följde politikerutfrågningen som leddes helt föredömligt och engagerat av Ingrid Westerfors, Mikrofonden.

Frågorna var fokuserade på Klimat och Omställning inom fyra tema: Energi- och Livsmedelsförsörjning, Byggande och Fossilfria transporter. Detta motsvarar också föreningens fyra arbetsgrupper.
Frågorna sändes i förväg ut till politikerna och projicerades upp på skärm under eventet för att underlätta för publikens deltagande.

Sammanfattningen av politikersvar med länk till detaljerade svar från partier ges nedan.

Kvällen avslutades av vice ordförande Ann-Sofie Wahlqvist

Vi hade ansökt till kommunen om verksamhetsbidrag till detta event vilket vi beviljades. Håkan Kihl har hållit ordning på ekonomin där varje krona nu kan redovisas!


Sammanfattning av politikersvar från Omställning Kungälvs politikerhearing 1 oktober 2024

Sammanfattning – Beslutad Energiplan

Fråga 1 – Växthusgasutsläpp:
Vilka insatser driver ert parti för att nå målet om att minska växthusgas-utsläppen med 80 procent till 2030 i förhållande till 1990 – nu när vi ligger långt efter tidplanen?

  • Det finns en samsyn om att beslutad Energiplan och Koldioxidbudget nu måste följas av en handlingsplan som alla partier och boende i Kungälv kan hjälpas åt att uppfylla.
    Kommunen kan inte göra allt, men behöver ”ta på sig ledartröjan ”.
  • Bland förslagen till åtgärder framkom bland mycket annat: gratis busskort till ungdomar, utbyggnad av kollektivtrafiken/pendelparkeringar/cykelvägnätet och laddinfrastruktur, försäljning av överbliven skolmat till personal, fritidsbank för lån av utrustning till barn med idrottsaktiviteter, grön offentlighetsupphandling, solceller på kommunägda fastigheters tak, här-och närodlad mat.
  • Dock saknas såväl kalkyl som tidplan för respektive åtgärder som visar att växthusgas- utsläppen kommer att minska med 80 % mellan 1990 och 2030, vilket ju är målet.

Fråga 2 – Energieffektivisering:
 Hur ser ditt parti på att gå in i en samordnad satsning, t.ex. riktade evenemang, studiecirklar och rådgivning till våra hushåll och företag i syfte att lyckas nå de uppsatta målen för kommunens energieffektivisering samtidigt som deras energikostnader blir lägre?

  • Bakgrunden till frågan, som ju också politikerna fick ta del i några veckor innan var: ”Hushållens energianvändningen står för över 1/3 av kommunens totala energi-användning och Omställning Kungälv inser att kommunen har energiexperter med hög kompetens såväl inom sin förvaltning, bolag (Kungälvs Energi, Kungälvsbostäder) som inom våra, i denna fråga uttalat samarbetsvilliga, politiska partier.”
  • Moderaterna anser att detta kan hanteras genom studieförbunden och direkta frågor från kommuninnevånarna till kommunens energirådgivare.
  • Sverigedemokraterna anser det blir viktigt att vi följer nuvarande lagstiftning, inventerar och förbereder hushållen på kommande lagstiftningar och identifierar vilka som berörs av dessa samt hur det påverkar hushållen så att de kan förbereda sig med exempelvis energieffektiviseringar. Detta kan göras med uppsökande verksamhet.
  • Övriga partier svarade inte på frågan.

Mer detaljer om varje partis svar ses här – länk


Sammanfattning  Livsmedelsförsörjning

Fråga 1: Vill ditt parti arbeta för att det framställs en kommunal Livsmedelsförsörjningsstrategi? Med vilken tidsram ska detta ske?

  • Det är en förvirring och stor osäkerhet om vad en kommunal Livsmedelsförsörjningsstrategi (LMFS) innebär. Flera partier tror att innebär att all mat ska produceras i kommunen och argumenterar för regionala perspektiv.
    Några partier tror att LMFS endast handlar om beredskap.
  • Alla partier vill stödja lokal och ekologisk matproduktion.
  • Inget parti besvarar frågan om tidsram för LMFS.

Fråga 2: Hur vill ditt parti påverka den kommunala upphandlingen för att stödja lokal och ekologisk matproduktion?

  • Inget parti besvarar frågan HUR?
  • Alla partier vill stödja lokal och ekologisk matproduktion.
  • Ett parti, V, menar att kommunen kan vara en föregångare till upphandling av lokal mat. Skolorna bra föregångare…
  • Ett parti, S, tror att kommunal upphandling inte kan påverkas eftersom vi upphandlar tillsammans med Göteborgs kommun

Mer detaljer om varje partis svar ses här – länk

Sammanfattning Om byggboomen i vår kommun

Fråga 1: Vad gör ditt parti för att vi ska få ett bostadsområde i Kungälv som byggs i klimatvänliga material och med tillgång till odlingsytor och solel?

  • Ett parti, L, vill att Åseberget byggs som trästad med miljövänlig teknik
  • Ett parti, V, vill att när kommunen bygger så bör det göras så klimatneutralt som möjligt.
  • Ett parti, MP, vill att kommunen ska ställa krav på ökad användning av återbrukat material vid nybyggnation
  • Fem partier (S, M, SD, KD och UP) svarade inte på frågan.

Fråga 2: Hur avser ditt parti att arbeta för att utveckla användarvänligt återbruk av byggmaterial i kommunen?

  • Flera partier (V, L, MP, M) vill att återbruk ska utvecklas.
  • Två partier (SD, KD) ansåg att utvecklat/förenklat återbruk kanske behövs.
  • Två partier (S och UP) svarade inte på frågan.

Flera partier talade om vikten av gröna inslag vid byggande. Några partier ville bromsa takten i byggandet.
Se länken för mer detaljerade svar från partierna!


Sammanfattning av ”Fossilfritt resande”

Fråga 1: Vad kan ditt parti göra för att underlätta och kraftigt öka det fossilfria resandet från och till Ytterby station?

Bättre kollektivtrafiksanslutningar till Ytterby station:

  •  KD,S, L,V,MP, C,SD och UP vill utöka den anslutande kollektivtrafiken. M svarade inte på frågan. C nämnde dubbelspår. SD nämnde att de önskar arbeta för att rådigheten över den lokala kollektivtrafiken ökar.   
  • Fler parkeringsplatser och cykelgarage: Alla partier är överens. M svarade inte på frågan.

Fråga 2: Vad vill ditt parti göra för att skynda på elektrifiering av kommunens fordonsflotta och utbyggnaden av laddstolpar?   

  • Åtgärder för att skynda på elektrifieringen av kommunens fordonsflotta: Inget parti svarade konkret på frågan men alla var överens om att de ville göra det.
  • Åtgärder för att skynda på utbyggnaden av laddstolpar: S har ett program för hur utbyggnaden ska genomföras. Alla partier positiva till utbyggnad av laddstolpar och elektrifieringen av Marstrandsfärjan. Inga andra förslag på ”hur”.

Övriga kommentarer vi fick utanför de ställda frågorna om Fossilfritt resande:

M: Inget bidrag till studiecirklar, inte kommunens sak utan studieförbundens. Fler cykelvägar. I Översiktsplanen arbetar vi för förtätning som innefattar arbetsplatser i bostadsområdena eller på cykelavstånd, för att slippa pendla. Prissättning av P-platser som styrmedel.

UP: I en situation av kris- bygga ännu en bro över Göta älv, barn och ungdomar ska få gratis busskort till sina idrottsaktiviteter. Ser fram emot bilar som drivs med vätgas och biogas. Gräva ner P-platser under jord.  

 L: Gratis fritidskort för ungdomar,

S: Förslag på att koppla samman parkeringsbiljett med tågbiljett. Köpa tillbaka mark för parkeringsmöjligheter. Hur kan vi använda marken klokare för cykelparkering/parkeringshus? Underlätta för omställning av hela transportsektorn, anordna studiecirklar.

MP: Informationskampanj om HUR du kan ta dig till ex Ytterby utan bil. Cykelgarage i Ytterby och Eriksdal m.fl. platser. Styrochställ-cyklar kan vara en möjlig utveckling.

C: Att långsamt byta ut och köpa in arbetsmaskiner som drivs med el.

KD: Vi måsta satsa pengar tillsammans, arbeta tillsammans för fossilfria transporter. KD nämnde något om att Västtrafik kommer att ha fossilfria bussar 2035? Vet inte om jag uppfattade det rätt.