Kampanj EU valet – Klimat och miljöfrågor

Inför det stundande EU-valet fanns det en stor oro att frågor om Klimat och miljö skulle kunna bli nedprioriterade vid en förändrad politisk sammansättningen i EU-parlamentet. Vid Naturskyddsföreningens expertråd i januari blev det känt att flera kretsar planerade röstkampanjer inför valet. Naturskyddsföreningen Riks tar fram en valbarometer om klimat och miljö och annat kampanjmaterial. En grupp inom Omk engagerade sig starkt i detta och vi bestämde oss för att använda materialet från NSF och att samarbeta med Naturskyddsföreningen Kungälv. Det blev ett flertal planeringsmöten under våren men det visade sig att endast OmKare var villiga till en kampanj ansikte mot ansikte med okända kungälvsbor. Det är viktigt att framhålla att vi inte alls agiterar om partipolitik – endast sakfrågan Klimat och miljö!

Så här gjorde vi:

  • Formulerade 4 frågeställningar om klimat och miljö illustrerade med bilder – att använda för att undersöka folks intresse: Är någon av dessa frågor viktig för dig?
  • Inspirera till aktiv medverkan: Sätt en plupp på de frågor som är viktiga. Alla frågor är viktiga – markera alla!
  • Uppmaning till att läsa NSFs valbarometer. QR-kod på utdelad folder
  • Uppmaning att rösta i EU-valet!

Utrustade med OmK-västar, frågeställningarna på sandwichplakat, pluppar för aktiv medverkan, foldrar från NSF – och mycket stort engagemang – fanns OmKare på plats utanför Kungälvs Resecenterum, Kongahälla Center, Ica-Maxi, Willys och CityGross, kvällstid och lördag förmiddag, 28 maj, 3-8 juni.

Reaktioner från kungälvsfolk var överraskande positiva och många visade stort intresse för vår förening!

Här är några röster från OmKare i kampanjen:

Anna Eklöf Valdes: Vi hade en strategi att vi inledde samtal genom att presentera var vi kom ifrån: Naturskyddsföreningen Riks och Omställning Kungälv.: ”vi är här för att fråga om ni röstat i EU-Valet , och för att prata med folk om vilka klimat och miljö frågor som engagerar”.

Flera personer skyndade förbi och sa att de redan röstat, eller att de redan röstat FÖR klimat och miljö.

Många personer uttryckte att dom tänkte rösta men var osäkra, samt att miljö frågor engagerar. Vi pratade lite kring de utvalda frågorna på vårt sandwich plakat:” Jo, detta är viktigt för mig och detta också, ja ALLT” var det många som uttryckte. De sattes ”pluppar” på alla våra utvalda frågor på plakatet. I dessa fall hade vi också broschyren från Naturskyddsföreningen Riks att lämna över. ”Titta, har kan du scanna och svara på frågor och därigenom få lite vägledning i hur du kan rösta” blev vårt svar.

Jag upplevde aktionen meningsfull och rolig. Kanske har vi kunnat påverka några personer till att gå till vallokalen, för klimatet och miljöns skull.

Tyckte att arbetsmetoden med bilder som illustration och att ”medverka” genom att markera med pluppar, kan vara en kreativ och användbar arbetsmetod även vid andra aktioner framöver, i Omställning Kungälv.

Inger Wessel: Jag håller med Anna om att det varit väldigt trevligt att träffa folk på detta viset Åsa Frank Karlberg: Tack för detta som vi gjorde tillsammans! Det kändes väldigt meningsfullt, tycker jag också. Tack Bodil särskilt för de fina ”sandwicharna”. Jag upplevde att de på ett tydligt sätt, med bilder, visade varför vi fanns på plats. Jag tyckte också att foldrarna från NSF Riks var väldigt tydliga, och jag visade stapeldiagrammet för flertalet av dem jag pratade med. Ganska många var frustrerade, besvikna och arga både på politiker och på EU. Att NSF Riks stod bakom gjorde att vi kunde runda detta och prata om våra frågor. Som många verkligen tycker är viktiga! Många känner väl till och respekterar NTF, det märktes. Tänk om man kunde lite mer frikoppla klimatfrågan från den vanliga politiken. Jag förstår ju verkligen att det finns starka krafter som har ett intresse av ”business as usual”, men vanligt folk – ja tänk om klimatet kunde skära genom partigränserna och bli den helt existensiella fråga den ju är!

Jag är övertygad om att vi påverkade ett antal Kungälvsbor både att rösta och att fundera en gång till på klimat och miljö. Kul och stimulerande också att prata med personer man aldrig annars skulle träffat.

Kari Marstrander Bové: Ja varmt tack till alla som bidragit!

Visst var det din ide, Gunilla, tack för ditt initiativ! Tror att vi gjort gott intryck på ” folk i Kungälv Så härligt att miljöfrågorna blev vinnare i både Danmark, Finland och Sverige!

Gunilla: Ja, det var ett tilsammans-arbete! Iden med det framgångsrika interaktiva arbetet med folk – var Annas!

De som kampanjade på stan:

Anna Eklöf Valdes, Kari Marstrander Bové, Inger Wessel, Åsa Frank Karlberg, Bodil Ahnoff, Eva West, Doris Krus.

Gunilla deltog i anden, ryggskadad

Resultat av EU-valet: stora framgångar för klimat och miljöfrågor i Sverige. Resultatet är viktigt för politikerhearingen i oktober.

Den interaktiva arbetsmetoden är nu väl utprövad och kan användas för andra frågor i OmKs arbete

Gunilla Almered Olsson, ordförande Omställning Kungälv