Cykelmanifestation för klimatet

Det var den allra vackraste försommarlördagen då Omställning Kungälv arrangerade sin cykelmanifestation – Cykla för klimatet och barnbarnens framtid, den 6 maj 2023.

Det var ett uppsluppet tåg av cyklister väl synliga och ljudliga med reflexvästar, tutor och ringklockor som trampade sig fram genom lördagshandlarna i centrala Kungälv. I tåget syntes bland de vuxna cyklisterna också flera barnbarn och tonåringar på skateboard och hundar i cykelvagnar och i egna cykelkärror! Det märktes att folk hade roligt!

I talkörer skanderades mot fossilt och för lokal mat. I det avslutande korta programmet vid Marknadsplatsen utanför Kongahälla Center förklarades lite mer ingående de tydliga sambanden mellan klimatändring och utsläpp från fossilburna transporter. Forskningsbaserade data om detta kan inte längre förnekas! Lokal mat – att välja matvaror som är producerade i närheten – eller åtminstone i Europa – blir allt mer en självklarhet – både för klimatet och för hela planetens skull! I Kungälv har vi ett 10-tal gårdsbutiker med förstklassiga produkter!

Programmet avslutades med ett lotteri där högsta vinsten var en lyx-cykelpump donerad av Kungälvs ikoniska cykelaffär Kungälvs Motor- och Cykelmagasin!

Därefter cyklade vi iväg till Kolebacka picnic utmed en underbar cykelled med svalor och lärkor över jordbrukslandskapet och nyutsprungna bokar i Fontinskogen.

Gunilla Almered Olsson