Hur vi ska producera den energi vi behöver är en viktig fråga som engagerar många och där olika samhällsintressen ofta kolliderar. Hållbar energi tillsammans är ett studiematerial om hållbar energi och skapandet av energigemenskaper.
Studiematerial
Studiematerialet Hållbar energi tillsammans är framtaget av Studiefrämjandet har tillsammans med Färnebo folkhögskola, Linköpings universitet, Jordens vänner, Coompanion Värmland och Omställningsnätverket.
Exempel:
Omställning Kungälv, energigemenskaper med stöd av Kungälvs Energi.
Exempel 1: från Studiematerialet
Omställning Kungälv – Energigemenskaper med stöd av nätbolag
Om ditt geografiska område saknar ett energikooperativ som du kan ansluta dig till, så är en väg att gå att knacka på dörren hos det lokala energibolaget och försöka starta igång något tillsammans med dem.
Gruppen Omställning Kungälv jobbar med att försöka få till ett nytt andelsägt solelskooperativ i samarbete med Kungälv Energi. Gruppen har börjat bygga kontakten med energibolaget till exempel genom att ordna gemensamma seminarier på tema »Energiomställning i Kungälv«, och sedan har man helt enkelt börjat föra en konkret dialog kring hur civilsamhället och kommunen kan ta varandra i hand för att påskynda och underlätta den lokala energiomställningen.
Rent praktiskt har gruppen också räknat på hela Kungälvs lokala energibehov, kontra hur stor yta som skulle behövas för att producera den el som används via till exempel solceller. Gruppen försöker även hitta samarbete med LRF som organiserar många av kommunens bönder som har mark.
Källa: studiematerialet Hållbar energi tillsammans
Ladda ned här
Här kan du lära dig mer om hur en energigemensklap fungerar och hur man kan ta de första stegen för att starta den i ditt närområde:
Ladda ner studiematerialet Hållbar energi tillsammans
PDF:en är anpassad för skärmläsning.
Studiematerialet finns i bokformat och kan beställas till självkostnadspris, skicka e-post till elinor.askmar@studieframjandet.se och be om mer information.