Det har skett dramatiska förändringar av vegetation och ekosystem i Sjöhåla strandäng sedan vårt restaureringsprojekt genomförts!
Den älskliga örten smultronklöver som faktiskt var orsaken till att Sjöhålaprojektet kom igång – är återfunnen i Sjöhåla! Den hittades 17 juli i år i stor mängd på havsstrandäng som igen kunnat breda ut sig när bladvassen försvunnit.
Det är en betydande ökning av gräsmarksarter och av typiska betesmarksarter. Den högvuxna bladvassen som täckte en tredjedel av området är nu nästan borta och istället dominerar lågvuxen havsstrandäng. Slående att den betesgynnade och mindre vanliga kärrtöreln (Euphorbia palustris) är nu en karakteristisk växt här.
Smultronklöver
– Foto 17 juli 2024.
G. Almered Olsson
De nyupptäcka arterna ormtunga (Ophioglossum vulgatum) och ängsruta (Thalictrum flavum), har sannolikt tidigare funnits på området men överlevt i små tynande populationer under igenväxningsperioden. Detsamma gäller smultronklövern. Betet har ökat artrikedomen av växter.
Inventeringarna av andra organismgrupper, fåglar och insekter, har också visat ökning. Sammanlagt har 87 olika fågelarter setts och området är nu ett värdefullt komplement till Tofta våtmark. Över 300 arter av ryggradslösa djur har rapporterats från området och många av dessa är knutna till strandbetesmarker.
Här finn mer information om Sjöhålaprojektet.