Studiebesök på Återbruket Kikås i Mölndal

4 mars var Arbetsgruppen Bygg och Återbruk på studiebesök på Återbruket Kikås i Mölndal. Anläggningen har bytt namn från Kikås återvinningscentral. Precis som tidigare kan man lämna grovavfall och farligt avfall, men nu fokuserar man på att återbruka så mycket som möjligt av det som lämnas in.

Dessutom driver man en butik på området, Bruksbutiken, där man kan handla återbrukade produkter inom bygg och trädgård.

Andreas Svendsen, entusiastisk och engagerad hållbarhetsstrateg på Mölndals kommun, berättade att man började planera för Återbruket 2015. Och nu, ett antal år senare, är verksamheten i full gång!

Andreas visade oss runt i den nya moderna anläggningen, som nu haft öppet ett år.

Allmänhet och företag får hjälp och guidning av personal på plats när man lämnar sitt material. Man lämnar sina saker i väl uppmärkta stationer. En del säljs vidare som de är, annat förbättras eller ändras för att komma till användning igen. Second hand, redesign och upcykling – smarta och kreativa sätt att spara på resurser!

Ett tips från Andreas: köp inte nya ytterkrukor eller urnor nu när planteringssäsongen kommer. Alla upptänkliga modeller, färger och former finns till billig peng i Bruksbutiken!

Återbruket fungerar också som en arbetsplats där personer arbetstränar. Andreas berättar att en handfull personer redan kunnat gå från arbetsträning på Återbruket till fast anställning i annan verksamhet.

Vi hoppas Kungälvs kommun kan ta efter och skapa något liknande! 

Omställning Kungälv

Helt nära Återbruket Kikås finns Sveriges största insektshotell. Väl värt ett besök, både för att kolla in gästerna på hotellet och för den vidunderliga utsikten.

Bortom några träd ligger sjön Södra Långvattnet. Bohusleden går förbi alldeles intill.

Det är aldrig fel att bli stödmedlem (200 kr) i Omställning Kungälv