Välkommen till Politiker-Hearing 1 Oktober

Var: Mimers hus, Teatersalen i Kungälv

När: tisdagen 1 oktober 2024 kl 18.30 – 20.30

I april -22 deltog sju av de nio politiska partierna i Kungälvs kommunfullmäktige i en hearing arrangerad av Omställning Kungälv. Nu bjuder vi in till en uppföljning – efter halva mandatperioden.

Vad händer i arbetet med de livsviktiga frågorna om omställning för klimat och hållbarhet? Vi följer upp vad de olika partierna sa vid hearingen 2022.

Kungälvs-frågor som avhandlas är bland annat Energi- och Livsmedelsförsörjning, Byggboomen och Fossilfria transporter

Arrangemanget genomförs med ett projektbidrag och i samarbete med Kungälvs Kommun.


PROGRAM

Inledning – Omställning Kungälv

Klimatarbetet i Västra Götalandsregionen, Klimat 2030,
Svante Sjöstedt, Länsstyrelsen och Jesper Blomqvist, Västra Götalandsregionen

Utfrågning och Panelsamtal – representanter för alla partier i Kungälvs Kommunfullmäktige.

Moderator är Ingrid Westerfors

Fikamingel

Utfrågning och Panelsamtal forts.

Avslutning – Omställning Kungälv

Vi bjuder på fika och därför anmäl dig gärna, inget krav, före 25 sep till omstallning.kungalv@gmail.com


Frågeställningar

Klimatförändringen tar inte paus – omställningen brådskar!

Omställningen öppnar för nya framtida affärs- och jobbmöjligheter med stor utvecklingspotential.

Vi är inne i den största samhällsomdaningen sedan andra världskriget. Globalt, för att rädda klimatet, har vi kommit överens om att fasa ut fossila bränslen till 2050. Inom Västra Götaland, som Kungälvs kommun är en del av, är målet att vara en fossiloberoende region år 2030, dvs om drygt 5 år!

Detta innebär att omställningen måste öka hastigheten vilket får konsekvenser på alla nivåer, nationellt, regionalt och lokalt. Kommunernas ansvar för beredskap har aktualiserats.

Det gäller att minska vår sårbarhet för de pågående klimatändringarna och andra störningar som sabotage, terror och krigshändelser i omvärlden. Alla investeringar och satsningar måste utgå från en omvärldsanalys där klimatomställning, hållbarhet och beredskap är centrala huvudtema. Fyra övergripande klimat- och hållbarhetstema


  1. Energiförsörjningen Kungälvs kommuns Energiplan 2023 – 2027 – med sikte på 2030 beslutad 2023:

Växthusgasutsläpp

Energiplanens inledning fastslås att, förutom att uppfylla lagen om energiplanering, också skall den bidra till det regionala målet om att minska växthusgasutsläppen med 80 % till 2030 i förhållande till 1990.

Fråga 1: Vilka insatser rekommenderar/driver ditt parti för att nå målet att minska växthusgasutsläppen med 80 % till 2030 i förhållande till 1990, när vi nu, enligt nulägesbeskrivningens sida 5, ligger långt efter planen?

Energieffektivisering

Hushållens energianvändningen står för över 1/3 av kommunens totala energianvändning. Kommunen har energiexperter med hög kompetens såväl inom sin förvaltning, sina bolag (Kungälvs Energi, Kungälvsbostäder…) som inom våra, i denna fråga uttalat samarbetsvilliga, politiska partier.

Fråga 2: Hur ser ditt parti på att gå in i en ordentligt samordnad satsning med riktade evenemang, studiecirklar och rådgivning till våra hushåll i syfte att nå de uppsatta målen för kommunens energieffektivisering?


  1. Byggboomen i vår kommun

Nya bostadsområden byggs runt om i vår kommun. Att reducera klimatpåverkan från material och byggprocess samt prioritera energieffektiva och flexibla bostäder och lokaler är angeläget.

Kungälv 2030 Programförklaring från den styrande majoriteten (S, M, MP):

Strategiskt mål 7: Kommunen, medborgarna och företagen minskar tillsammans klimatutsläpp och miljöpåverkan. Under rubriken Ett miljöfokuserat och klimatsäkrat Kungälv skriver man: Vårt mål är att minska Kungälvs klimatavtryck, och öka fokus på miljöfrågor.

Nybyggnation

2 av 3 partier i kommunledningen (S och MP) har en uttalad ambition att nybyggnation ska ske i klimatvänliga material och metoder. Ur oppositionen har V och L uttryckt samma sak.

ETC bygger klimatsmarta hyreshus och småhus i flera kommuner i Sverige. Något liknande har vi hittills inte sett i Kungälv.

Fråga 1: Vad gör ditt parti för att vi ska få ett bostadsområde i Kungälv som byggs med klimatvänliga material och metoder och med tillgång till odlingsytor och solel?

Återbruk

Ur Kungälv 2030 programförklaring skriven av de ledande partierna i kommunen: ”Metoder för höjd återvinningsgrad och ökat fokus på återanvändning behöver utvecklas” Naturvårdsverket: Livsmedel, textil, plast, elektronik, bygg- och rivning är materialströmmar som har identifierats som prioriterade i Sveriges nationella avfallsplan och avfallsförebyggande program. Målen är minskade avfallsmängder, ökad återanvändning av produkter, ökad materialåtervinning samt en förbättrad avfallshantering.

Samtliga ändringar i avfallspaketet ska genomföras senast 2025.

Fråga 2: Hur avser ditt parti att arbeta för att utveckla användarvänligt återbruk av byggmaterial i kommunen


  1. Livsmedelsförsörjning och Beredskap Beredskap, livsmedelsförsörjning och hållbarhet måste hanteras tillsammans.

Kommunen ansvarar för beredskap som innefattar livsmedelsförsörjning. Det påverkar direkt lokal matproduktion och självklart bevarande av alla kommunens jordbruksmarker. Med tanke på vårt höga importberoende av livsmedel (>50%) är behovet mycket stort av att minska vår sårbarhet. Detta innebär en större grad av lokal matproduktion och minskat beroende av det globala matsystemet. Styrdokument i Sverige – på nationell, regional och kommunal nivå innefattar Agenda 2030-arbetet med de globala hållbarhetsmålen betonar sambandet mellan dessa.

Upphandling till kommunens måltider

Ett sätt att gynna lokal produktion är upphandling till kommunens måltider av lokalproducerade livsmedel. Detta är möjligt genom att sätta kriterier, som skolors studiebesök hos producenter.

Fråga 1: Hur vill ditt parti påverka den kommunala upphandlingen för att stödja lokal och ekologisk matproduktion?

Livsmedelsförsörjningssstrategi

En Livsmedelsförsörjningsstrategi för kommunen lyfter fram matförsörjning som ett väsentligt samhällsintresse. Den är ett planeringsinstrument, berör jordbruk och näringsliv, innefattar krisberedskap och har uppföljningsbara mål för lokal livsmedelsförsörjning.

Fråga 2: Vill ditt parti arbeta för att det framställs en kommunal Livsmedelsförsörjningssstrategi? Med vilken tidsram ska detta ske?


4.Fossilfria transporter

Från kommunens Vision 2040:

Under rubriken ”Framtid och utveckling” står det att Kungälv 2040 har en ”tydlig miljöprofil”. Om resande sägs endast att ”kommunikationerna ska vara effektiva.”

Från kommunens Programförklaring 2030 (nov 2022):

Strategiskt mål 7: ”Kommunen, medborgarna och företagen minskar tillsammans klimatutsläpp och milljöpåverkan. ….Miljö- och klimatarbetet måste involvera fler för att nå goda resultat.”

Kollektivtrafik: ”Kommande generationer måste av klimatskäl och trängsel utgå från att kollektiva kommunikationer är det naturliga sättet att förflytta sig. En utvidgad och utifrån användarnas behov bättre anpassad kollektivtrafik som inbegriper utvecklad anropsstyrd kollektivtrafik ska möjliggöra minskat bilberoende. Det kommer att krävas fler pendelparkeringar.”

Resultatmål: ”Ökad kollektiv jobbpendling”, samt ”Minskade utsläpp i luft och vattendrag och minskat klimatavtryck.” – Här saknas specificerande delmål. Omställning Kungälvs namninsamling november 2023 – januari 2024:

2043 tågresenärer och innevånare i kommunen skrev under krav för: fler skyddade väntplatser, förlängd perrong, ökad säkerhet, pendelparkeringar och låsbara cykelgarage.

En satsning på ett Resecentrum Ytterby möter dessa krav.

Fråga 1: Vad kan ditt parti göra, för att underlätta och kraftigt öka det fossilfria resandet från och till Ytterby station?

Fråga 2: Finns planer för elektrifiering av kommunens fordonsflotta samt

utbyggnad av fler laddstolpar?

Affisch att ladda ned:

Faktablad att ladda ned: