Västra Götalandsregionen planeras växa rejält de kommande åren. Vad kan vi då lära av satsningarna i Skellefteå för att Västsverige ska få en i alla meningar hållbar omställning? Det var frågan som diskuterades nyligen 21 oktober 2024 på ett seminarium anordnat av Centrum för forskning om arbete och sysselsättning (WE), Wexsus – samverkansarena för hållbar utveckling mellan Göteborgs universitet, Chalmers, Högskolan Väst och VästraGötalandsregionen, och Revästtillsammans med Länsstyrelsen och Västra Götlandsregionen.
Under seminariet fick vi ta del av lärdomar från forskare som studerar den industriella omvandlingen i Norr- och Västerbotten. Tillsammans med västsvenska forskare kommer resultat och lärdomar från utvecklingen i bland annat Skellefteå att jämföras med västsvenska perspektiv och förhållanden. Seminariet avslutades med ett panelsamtal med representanter från bland annat näringsliv och offentlig sektor.
Vår ordförande i Omställning Kungälv och styrelseledamot i Hela Sverige ska leva Göteborgsregionen, Gunilla Almered Olsson, deltog i panelen med perspektiv från både landsbygd och hållbarhet med Agenda 2030. Hon framförde att industrietablering med batteri-tillverkning i Göteborg innebär möjligheter för grön omställning i hela Göteborgsregionen genom påverkan på kommunikationer, energi- och matförsörjning och boende. I diskussionen lyfte Gunilla den viktiga frågan om det goda livet i västragötalandsregionen, efter omställningen. Det är inte fråga om business as usual utan om en helt ny livsstil. Hon menar att livet kan bli bättre än tidigare och hennes budskap var att vi måste bli duktigare på att diskutera och förmedla visioner om det goda livet i det omställda samhället.