Vi har fått några frågor om mat och klimat. Idag handlar det om mat i säsong.
Vi har intervjuat Eleonor Schütt, matkonsult på Hushållningssällskapet Västra. Eleonor berättar att Hushållningssällskapet är en modern organisation med lång historia. Det första Hushållningssällskapet bildades 1791 och idag finns det 15 Hushållningssällskap i landet.
Syftet med bildandet av organisationen var att vid slutet av 1700-talet var det missväxt i Sverige och man såg ett stort behov av att öka kunskapen kring matproduktionen. Förutom rådgivning inom lantbrukssidan arbetar Hushållningssällskapet idag med landsbygdsutveckling samt kunskapsspridning om mat och hälsa.
Tänk nytt, googla och prova att laga säsongsanpassat!
– Eleonor Schütt, matkonsult
Vilken mat talar man om när det gäller att äta i säsong?
Eleonor: Det handlar främst om frukt och grönt och bär. Det finns flera bra guider, t ex Naturskyddsföreningen (guide för varje årstid både för svenskt och importerat) och Från Sverige (guide för varje månad).
Under vinterhalvåret kan vi använda kålsorter och rotfrukter avsevärt mer än vi gör. Tänk nytt, googla och pröva att laga nya rätter! Välj gärna odlat i Sverige, det är mer klimatsmart jämfört med importerat. Grova grönsaker, dvs kålsorter och rotfrukter håller sig längre än t ex isbergssallad. Och om du trots allt vill ha isbergssallad, som oftare odlas i växthus, så välj helst svensk. Sverige ligger numera i frontlinjen i fråga om fossilfri energi i växthus!
Köp inte för stora mängder åt gången och se till att förvara på rätt sätt. Öppna morotspåsen och lägg i lite hushållspapper för att undvika att fukt i påsen gör att morötterna möglar. Och kom ihåg att frysta grönsaker alltid är i säsong. Lägg dem i kokande vatten så tappar de inte i näringsvärde (gäller för övrigt också färska grönsaker och potatis.
Svenska äpplen har längre säsong nu tack vare bättre förvaring och att nya sorter odlats fram.
Hur förhåller det sig med fisk och kött?
Eleonor: Det är till viss del säsongsbetonat. T ex makrill har sin säsong. Men det handlar främst om vad fiskhandlaren får tag i. När det gäller fisk finns tre märkningar i Sverige som garanterar att fisken producerats med hänsyn till miljön: MSC, ASC och KRAV.
Kött omfattas inte när vi talar om mat i säsong.
Passa på att besöka gårdsbutiker runt om i kommunen. De dignar nu av allehanda läckra säsongsvaror!
Eleonor bjuder avslutningsvis på recept på en sommarläckerhet:
Honungs- och senapsmarinerad potatissallad 4 port
Potatissalladen kan göras både med nykokt potatis eller med kall kokt potatis.
- 1 kg potatis
- ½-1 dl gräslök, fint hackad
- 1 rödlök Marinad
- 3 msk rapsolja
- 1 msk vitvinsvinäger
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar, malen
- 2 msk senap, grovkornig
- 1 tsk honung
Skala potatisen eller skrubba färskpotatisen och dela i bitar. Koka upp vatten. Lägg potatisen i kokande vatten. Sjud potatisen tills den är klar. Skala och skiva rödlöken tunt. Blanda ingredienserna till marinaden och häll den över den varma potatisen. Vänd ner gräslök och rödlök.