Hur undviker man matsvinnet hemma?

Expertpanelen från Omställning Kungälv svarar på frågor om klimat, hållbarhet och omställning i Kungälvsposten.

Vi har fått en del frågor om mat och klimat. Idag handlar det om matsvinn.

Var fjärde matkasse vi köper hem till hushållet hamnar i soporna och har påverkat miljön helt i onödan. Bröd och grönt är exempel på produkter som vi ofta slänger. Genom att ha bättre koll på vad som finns i kylskåpet när du handlar så minskar risken för onödiga inköp. Detta sparar både pengar och miljö! (Klimat 2030- Västra Götaland ställer om)

Vi har intervjuat Eleonor Schutt, matkonsult på Hushållningssällskapet Västra. Eleonor berättar att Hushållningssällskapet är en modern organisation med lång historia. Det första Hushållningssällskapet bildades 1791 och idag finns det 15 Hushållningssällskap i lan

det. Vid slutet av 1700-talet var det missväxt i Sverige. Organisationen bildades eftersom man såg ett stort behov av att öka kunskapen kring matproduktion. Förutom rådgivning inom lant- brukssidan arbetar Hushållningssällskapet idag med landsbygdsutveckling och kunskapsspridning om mat och hälsa.

Vilka är dina bästa tips på hur vi håller nere matsvinnet?

Svar: Mejeriprodukter slängs alltför ofta enbart för att Bäst-före-datum passerat. Om mjölken hanteras klokt, det vill säga förvaras i kylskåp, håller den normalt avsevärt längre än Bäst-fö- re-datum. Men om man låter den stå framme i solen hela dagen så sjunker hållbarheten förstås. Man blir inte sjuk av att lukta eller smaka lite. Testa och lita på dina sinnen!

  • Köp inte för stora mängder åt gången om du inte har en plan för tillagning. Förvara varorna på rätt sätt.
  • Gör en grönsakslåderensning! Att grönsakerna ser vissna ut och har kroknat betyder inte att de är dåliga. Har du en palsternacka, några morötter, en halv purjolök på botten i kylskåpet så skär ner dem i bitar. Tillsätt gärna en lök och en vitlöksklyfta för att förhöja smaken. Lägg i en oljad form och rosta i 200 grader i ugnen tills de blir mjuka. Mixa, tillsätt lite olja, krydda och servera som en relish. Får du en rejäl sats så kan du frysa in så har du en färdig grönsakssås!
  • Jag vill också lyfta fram svenska frysta grönsaker. Goda färdiga grönsaksbland- ningar finns i affärernas frysdiskar. Med några sådana påsar hemma har man alltid grönsaker tillgängligt. De kan, på sin höjd, bli lite isiga om man råkar glömma dem. Lägg grönsakerna direkt frän frysen i kokande vatten (på förpackningen anges vilken koktid som gäller) så är de fix och färdiga! Man lagar bara till det man behöver och häller nere svinnet.

Fakta: Tips om resträtter

Tryter fantasin? Det finns många forum som tipsar om hur man kan använda det man redan har hemma.

Pröva till exempel Hushållningssällskapets app ”MatFröjd” (appen är gratis att ladda ner, finns även som webbversion: www.app-matfrojd.nu). En rubrik är ”Skafferisök” och där ges idéer om hur man förvandlar matrester till nya rätter. Under rubriken ”Recept” finns också ett avsnitt som heter ”Rosträtter”. Låt dig inspireras och våga pröva något nytt!

Expertpanelen

Ställ dina frågor om klimat, hållbarhet och omställning till en expertpanel från Omställning Kungälv. Rolf Nilsson, Gunilla Almered Olsson och Ann-Sofie Wahlqvist svarar på frågor om stort och smått – globalt och lokalt. Svaren publiceras i KP en gång i månaden.

– Mejla din fråga till: omstallning.kungalv@gmail.com