Går det att vara klimatsmart i dyrtider?

Just nu är vardagen lite kärvare när nödvändiga omkostnader för resande och transporter – och inte minst för mat – stiger allt mer. Många kämpar med att hålla sig flytande på ‘normal’ nivå. Då kan hänsyn om klimatet får komma längre ner i prioriteringen. Vi fick en fråga om detta från Sven i Kärna.

Fråga: I min familj har vi just nu en elräkning som är 3 gånger högre än i våras. Priset på diesel har gjort att varje tankning av familjebilen är på minst 1500 kronor och maten…

Vi har helt enkelt ingen marginal kvar och inte utrymme för att handla ekologisk mat som är dyrare eller klimatsmarta dyra kläder.

Det känns trist att behöva överge klimathänsynen men nu gäller det för oss att klara vardagarna.

Har ni några tips om hur vi ska kunna leva klimatsmart under dessa förhållanden? – Sven i Kärna

Ja de allt högre priserna gör att många måste se över sina utgifter och vara uppfinningsrika. I Kungälv finns flera möjligheter till inköp som är smarta både för plånboken och miljön. Det finns inte mindre än fem Second Hand-butiker där man kan hitta kläder, leksaker, saker till hemmet mm. Att köpa Second Hand är en riktigt klimatsmart handling. Klimatpåverkan från en nyproducerad jacka motsvarar påverkan från över 200 Second Hand-jackor. Och tänk så härligt att se den nästan oanvända fin-kjolen som du lämnat in på Second Hand pryda någon annan, som gläds över sitt fynd!

Mat är en stor utgiftspost för många. Det är klimatvänligt att handla närodlat (även om det inte är ekologiskt odlat) och i säsong. Nu på hösten finns mycket närodlat att välja på grönsaker, rotfrukter, kål i många varianter… Kanske är det dags att uppdatera menyn, och pröva nya recept på råvaror som är som bäst just nu.

Ett tips är kokboken “Portionen under tian: bra mat för dig, din plånbok och planeten” av Hanna Olvenmark som innehåller goda, enkla och billiga klimatsmarta vegetariska recept, inköpslistor och annat. Hanna driver också en mycket populär blogg. En del trädgårdar dignar av frukt. Fråga ägaren om hen vill ha hjälp med att ta vara på den. Och på t ex FaceBook erbjuds frukt av dem som har överskott.

Priset på drivmedel gör att man får tänka ett varv till kring sina transporter. Hör med grannarna – kanske går det att ordna med samåkning till jobbet eller till buss/tåg vissa dagar en del av sträckan (och på köpet börja dagen med en trevlig pratstund).

I tuffare tider ökar motivationen att hjälpas åt. Du som har mer än du använder: Dela med andra! Det är en lättnad att få ta emot något man behöver men ännu större glädje att se sådant man inte längre har användning för komma till nytta.