- Omställning Kungälv söker nya personer till styrelsearbetetNågra styrelsemedlemmar har fått andra tidskrävande uppgifter. Vi behöver kompetenta personer som drivs av engagemang för klimatomställningen och omställning till ett hållbart samhälle.
- Samsø, DK, är mer än självförsörjande påförnybar el
- Parallella processer i Kode – förödande för lokal demokrati?Föreningen blev kontaktad i januari 2023 av lokalboende i Solberga-Kode om kommunens planer på utökad bebyggelse på jordbruksmark i Kode och Solbergaslätten i samband med fördjupad översiktsplan Kode (FÖP Kode). – Detta var början på ett stort och djupt engagemang om Planerings och naturresursfrågor i Kode.
- Ett hållbart & innovativt KungälvDet senaste året har Omställning Kungälv arbetat med en vision för framtidens Kungälv. Ladda ned sammanfattningen med 8 förslag på en A4 sida. Vår vision översiktsplan 2050 med utsikt 2070 – ett hållbart & innovativt Kungälv.
- Vår vision 2. Demokrati och inflytandeKungälv är en kommun där medborgarnas engagemang och delaktighet är centrala för beslutsfattande och samhällsutveckling. Genom medborgarråd, stämmor och medborgarbudget kombinerat med digitala verktyg för samverkan, ges invånarna reella möjligheter att kontinuerligt påverka, vilket bidrar till ett inkluderande och rättvist samhälle.
- Vår vision 7. Skola och utbildningKungälv investererar i personal och lärmiljöer, med autentiska upplevelser för att maximera varje elevs potential och handlingskompetens, vilket ger en språngbräda till en hållbar framtid. Kungälv har en högskola och erbjuder unga utbildning och karriärmöjligheter inom framtidssektorer, vilket gör att fler väljer att stanna och bidra till Kungälvs utveckling.
- Vår vision 8. Näringsliv och samhällsplaneringKungälvs näringsliv är innovativt, hållbart och inriktat på framtidssektorer, med företag som drivs av cirkulära principer och förnybar energi. Markanvändning “Verksamhetsmark” som tillåter miljöfarlig verksamhet (tex deponier) ersätts med “Mångfunktionell bebyggelse” i all samhällsplanering, vilket ger en framtidssäker och levande kommun.
- Möte med skjutsgruppenOm fler väljer att åka kollektivt – eller att samåka till jobbet eller träningen, då minskar utsläppen från bilarna.
- Omställning Kungälvs vision översiktsplan 2050, med utsikt 2070Här kan du läsa Omställning Kungälvs Vision 2050 med utsikt 2070 där vi bakat in våra förslag på tillägg och ändringar som förtydligar resultatet av en förverkligad omställning. Detta är ett inspel från civilsamhället i den demokratiska processen.
- Rapport från gruppen Hållbara transporterPerrongerna i Ytterby och Kode ska förlängas till 170 m. Det innebär att längre tåg som kan ta mer passagerare kan köras på sträckan.
- Rapport från EnergigruppenInnan vi berättar lite om vårt senaste projekt så vill vi nämna lite om vad vi vill åstadkomma och vad vi har genomfört hittills i Energigruppen.
- Politikernas förslag till vision för översiktsplan 2050När vi nu ser Kommunstyrelsen förslag till Vision 2050 så saknas flera förslag från medborgarenkäten, civilsamhället och Omställning Kungälv.
- Referat – Politikerhearing om klimatet 1 okt 2024Omställning Kungälv anordnade en politikerhearing i Miomers hus den 1 oktober 2024. Alla partier i Kungälv deltog – i inlägget finner du politikernas svar på våra frågor om hur klimatet skall förbättras i vår älskade Kommun.
- Medlemsmötet den 14 november – Tema AktivismBritta Josefsson från Rebellmammorna i Kungälv/Stenungsund inledde kvällen med att berätta om Rebellmammorna, vad de gör och om den värdegrund som deras fredliga manifestationerna bygger på.
- Våra slides i Mark & MiljödomstolenMark- och miljööverdomstolen beslutade att Omställning Kungälv har rätt att överklaga deponin i Kode och vi fick därmed kallelse till sammanträdet i Vänersborg 31 okt. I inlägget finns våra slides som vår ordförande presenterade för ledamöterna.
- Sammanfattning – Yttrande FÖP KodeNio OH-slides som sammanfattar vårt yttrande i samrådet för Kodes översiktsplan 2050 (FÖP Kode).
- Vad kan vi lära av Skellefteå för Västsveriges hållbara omställning?Västra Götalandsregionen planeras växa rejält de kommande åren. Vad kan vi då lära av satsningarna i Skellefteå för att Västsverige ska få en i alla meningar hållbar omställning?
- Halvårsrapport från matgruppenUnder första halvåret 2024 har matgruppen i Omställning Kungälv arbetat vidare med flera spännande initiativ för att främja hållbara och lokala matsystem i vår kommun och i regionen.
- Rebellmammorna i Kungälv manifesterar för klimatet och nästa generationVi gick långsamt inne i Kongahälla köpcentrum och möttes av tummen upp, varma leenden och bejakande nickar. Men också bortvända blickar och folk som låtsas titta på något annat. Då var de lite roligt med barnen som frågade de bortvända vuxna ”Vad står det på skyltarna?”
- Projektet MAT i Bohuslän bjuder in till NätverksträffNätverksträff 4 Nov 17:00 – Är du matproducent i Bohuslän och vill veta mer om hur offentlig upphandling fungerar?
- Från Politikerhearingen 1 oktober 2024Från Politikerhearingen 1 oktober 2024 – här är de bilder med inledningen samt de frågor till politikerna som användes vid hearingen. Här finns också de bilder som ingick i den presentation av regionens klimatarbete, Klimat 2030, som presenterades av Svante Sjöstedt, länsstyrelsen och Jesper Blomqvist, VGR.
- Fossilfri år 2025 – med Heidi Andersson från Ensamheten!Föreläsning 31 Okt 18:30 – med Heidi Andersson från Ensamheten! De två före detta elitidrottarna Heidi Andersson och Björn Ferry har en vision om att bli fossilfria till år 2025. Ta del av en inspirerande föreläsning om hennes livshistoria och smarta miljöknep. Barn och unga upp till 18 år går in gratis!
- Hållbar energi tillsammansHur vi ska producera den energi vi behöver är en viktig fråga som engagerar många. Hållbar energi tillsammans är ett studiematerial om hållbar energi och skapandet av energigemenskaper. I exempel 1 nämns Omställning Kungälvs samarbete med Kungälvs Energi.
- Välkomna till en temakväll om mat!Temakväll 16 Okt 19:00 – Vi träffar mathanverkare från Hållsunga gård och skafferi, Hoffrekullens Handelsträdgård och Skålldals lilla Ekomejeri. Och så får vi ett smakprov på deras varor!
- Lokal livsmedelsstrategi för ett robust matsystem i Södertälje KommunWebinarium 3 Okt 18:30 – Södertälje kommun är en av de kommuner som sticker ut i landet i sitt arbete för att på en lokal nivå upprätta en livsmedelsstrategi, för matsäkerhet och beredskap. Välkommen till ett webbinarium om Södertälje kommuns arbete.
- Politiker-Hearing om KlimatetMimers Hus 1 Okt 18:30 – Omställning Kungälv anordnar en politikerhearing där alla partier i kommunfullmäktige är inbjudna. Halvtidsavstämning om klimat och hållbarhet i Kungälvs Kommun.
- Upptäck Kungälv på nytt med Smarta kartanI september lanserades www.smartakartan.se. Smarta kartan är en digital plattform som samlar olika verksamheter och platser där du kan dela resurser istället för att köpa nytt. Här finns information om allt från gratis second hand-affärer, vandringsleder, verktygsutlåning och mountainbikestigar. (bild Kungälvs Kommun)
- Sagt om Biltemas placering vid sjukhusetBiltemas placering i stadsdelsparken vid sjukhuset har väckt debatt i Kungälvsposten. Här är länkar till några artiklar som rör grönområden i centrum, Biltema, Max och länkar till namninsamlingarna.
- Smultronklövern är tillbaka i Sjöhåla!Den älskliga örten smultronklöver som faktiskt var orsaken till att Sjöhålaprojektet kom igång – är återfunnen i Sjöhåla! Den hittades 17 juli i år i stor mängd på havsstrandäng som igen kunnat breda ut sig när bladvassen försvunnit.
- Välkommen till Politiker-Hearing 1 OktoberI april -22 deltog sju av de nio politiska partierna i Kungälvs kommunfullmäktige i en hearing arrangerad av Omställning Kungälv. Nu bjuder vi in till en uppföljning – efter halva mandatperioden. Vad händer i arbetet med de livsviktiga frågorna om omställning för klimat och hållbarhet? Vi följer upp vad de olika partierna sa vid hearingen 2022.
- Biltema i stadsdelsparken vid sjukhuset?Kommunen har planer på att bygga ett handelscentrum på sjukhustomten. Vi i Omställning Kungälv är mycket kritiska till detta och anser att det finns bättre alternativ. Vi har därför yttrat oss i samrådet.
- Överklagan av Avvisning av MiljödomstolenMiljödomstolen avvisade överklagan i deponi-beslutet från Omställning Kungälv. Skälet till att vi inte skulle få överklaga var att föreningen inte var direkt berörda… Helt felaktigt! Nu har vi överklagat avvisningen med tydliga argument och vår överklagan av deponin kvarstår. Se argumentationen nedan och vår ursprungliga deponiöverklagan här.
- Länktips: FramtidsstafettenGunilla tipsar om ett nyhetsbrev: ROS – Regional Omställning i Samverkan – är civilsamhällets nätverk av aktörer i Örebro län som vill lyfta fram hållbarhetsfrågorna och genom lokala initiativ bidra till en regional omställning.
- Liten förbättring för pendelparkeringGruppen för fossilfria transporter har lämnat ett förslag till Västtrafik på hur man skulle kunna lösa en del av trängseln på pendelparkeringarna. Ett problem idag är att även andra än resenärer parkerar sina bilar på dessa parkeringar.
- Bygg & Återbruk: vad är på gång?Här kommer en halvårsrapport från arbetsgruppen Bygg och återbruk.
- Inbjudan Politikerhearing – 1 Oktober 2024I april -22 deltog sju av de nio politiska partierna i Kungälvs Kommunfullmäktige i en hearing arrangerad av Omställning Kungälv. Nu bjuder vi in till en uppföljning – efter halva mandatperioden. Vad händer i arbetet med de livsviktiga frågorna om omställning för klimat och hållbarhet som de olika partiernas företrädare i kommunen var eniga om 2022?
- Kampanj EU valet – Klimat och miljöfrågorInför det stundande EU-valet fanns det en stor oro att frågor om Klimat och miljö skulle kunna bli nedprioriterade vid en förändrad politisk sammansättningen i EU-parlamentet. Vid Naturskyddsföreningens expertråd i januari blev det känt att flera kretsar planerade röstkampanjer inför valet. Naturskyddsföreningen Riks tar fram en valbarometer om klimat och miljö och annat kampanjmaterial.
- Fossilfritt resande: vad är på gång?Här kommer en halvårsrapport från gruppen fossilfritt resande.
- Restaurering av Sjöhåla strandängOmställning Kungälv har initierat restaurering av en igenväxande naturbetesmark i Sjöhåla. Syftet är att gynna strandängens biologiska mångfald. Samtidigt främjas lokalproducerat ekologiskt kött genom att arealen naturbetesmarker ökas. Restaureringen underlättar tillgängligheten för besökare och närboende.
- Vårt engagemang i KodesakenFöreningen blev kontaktad i januari 2023 av lokalboende i Solberga-Kode om kommunens planer på utökad bebyggelse på jordbruksmark i Kode och Solbergaslätten i samband med fördjupad översiktsplan Kode (FÖP Kode).
- Noas park – från gräsmatta till mångfaldStudiecirkel vinter 2023 och vår 2024 om möjligheter för människor och biologisk mångfald – ett samarbete mellan Svenska kyrkan Torsby pastorat, Kungälv och Omställning Kungälv.
- Våra tematiska arbetsgrupperI inlägget får du en kort beskrivning över våra vade våra arbetsgrupper pysslar med.
- EU-valet 9 juni för klimat och miljöDet är det risk att klimat – och miljöfrågor kan tonas ned om det blir en annan sammansättning i EU-parlamentet efter EU-valet 9 juni. Omställning Kungälv arbetar intensivt med klimatfrågor och därför deltar vi i en kampanj som uppmanar till röstning på delegater som tar klimat- och miljöfrågorna på allvar.
- Vad jobbade vi med förra året?Inlägget ger i kortform information om huvudtema för föreningens verksamhet 2023. Påverka – Kodesaken – Fossilfritt resande, Förnybar energi – Hållbart byggande – Matsystem – Lokalproducerad mat.
- Kort om Omställning KungälvFöreningen är partipolitiskt och religiöst obunden och föreningens ändamål är att verka för omställning till ett hållbart samhälle där alla mänskliga aktiviteter bedrivs inom planetens gränser med resurskretslopp och med värnande av alla människors lika värde. För detta övergripande mål arbetar föreningen på lokal nivå med konkreta delmål så att Kungälvs kommun kan bidra till den nationella och globala omställningen.
- Projekt för en hållbar livsstil i Kungälvs kommunArbetsgruppen för Nybyggnation och Återbruk träffade i mitten av april två engagerade tjänstepersoner på Renhållningsenheten och pratade hållbarhet. Visste du att det finns sen Hållbarhetsverkstad, Återbruksbodar vid återvinningscentralerna, pilotprojekt i förskolan och lättanvända digitala lösningar som Smarta Kartan och bytesappen Swinga.
- 30 sätt att minska ditt avfallArbetsgruppen för Nybyggnation och Återbruk träffade i mitten av april två engagerade tjänstepersoner på Renhållningsenheten och pratade återbruk. Visste du att det i Kungälv år 2022 uppstod 392kg hushållsavfall från varje medborgare!
- Studiebesök på Återbruket Kikås i Mölndal4 mars var Arbetsgruppen Bygg och Återbruk på studiebesök på Återbruket Kikås i Mölndal. Anläggningen har bytt namn från Kikås återvinningscentral. Precis som tidigare kan man lämna grovavfall och farligt avfall, men nu fokuserar man på att återbruka så mycket som möjligt av det som lämnas in.
- Hur fungerar en Energigemenskap?I Europa är energigemenskaper en växande rörelse för småskaliga energilösningar. Det finns inom EU idag över 9.000 energigemenskaper med över 1,5 milj medlemmar. Den europeiska organisationen för dessa heter European federation of citizen energy cooperatives. (www.REScoop.eu) Tanken är att medborgare och andra aktörer inom EU lokalt kan gå samman för att investera i förnyelsebar energiproduktion, vilket kan ske i olika former.
- Omställningbygget 2024Nu är anmälan öppen till höstens Folkhögskolekurs på Egnahemsfabriken, som i år går under namnet OMSTÄLLNINGSBYGGET. Kursen utgör en fristående fortsättning på vår tidigare kurs Vi Bygger Tillsammans och har även detta år Gunilla Forsman som huvudlärare tillsammans med flera byggpedagoger från Egnahemsfabriken. Den här gången arrangeras kursen i samverkan med Nordiska Folkhögskolan i Kungälv.
- Kungälvs Påsk RoadtripKungälvs gårdsbutiker håller öppet tillsammans inför påsken med gemensamma öppettider! 23/3 Lördag & 24/3 Söndag kl 11-15. Ta med familjen på en Road Trip mellan 9 gårdsbutiker och handla närproducerat mathantverk till påskbordet.
- Kungälvs skyltfönster – ett samhälle där människor trivs idag och i framtidenVår lilla stad i utkanten av Göteborg – varför vill vi bo just där? Tror att många instämmer i mitt svar – nära till landsbygd, natur och kommunikation till stadsmiljö. Skalan är överskådlig och det är lätt att nå varandra. Det första besökaren ser när en lämnar motorvägen är Kongahälla center – som liknar en av de otaliga gallerior som vuxit upp i många svenska tätorter.
- Rebellmammorna i UddevallaEtt 40-tal glada personer samlades på Kungstorget i Uddevalla för att manifestera att Klimatet behöver vår uppmärksamhet och alla barnen förtjänar en framtid…! Rebellmammorna – alla åldrar, några män och barn, alla med plakat med namn på barn och barnbarn samlades, tågade sjungandes till en korsning på gå-gatan. Där satte vi oss i ring med den långa röda halsduken som ett förenande band.
- Producentföreningen VästmatIntresset i samhället för lokalproducerad mat är nu mycket stort och också kopplat till beredskapsfrågorna. Den nya producentföreningen är i mediafokus och är efterfrågad! Drivande bakom föreningens bildande har varit flera lokala producentföretag, Business region Göteborg, Göteborgs stad, Studiefrämjandet och Omställning Kungälv.
- Sjöhåla StrandängOmställning Kungälv initierade restaurering av denna naturbetesmark för att utveckla områdets biologiska mångfald med växter, fåglar och insekter. Samtidigt ges lokalproducerad ekologisk mat och detta minskar vår sårbarhet och vårt klimatavtryck – flera av hållbarhetsmålen i Agenda 2030. Restaureringen underlättar även tillgängligheten för friluftsliv och besökare.
- Referat från medlemsmöteYtterbyaktionen. Mats, Bodil, Bertil och Inger gav oss en utförlig presentation av den mycket lyckade aktionen för att kräva förbättringar av Ytterby station. De passade också på att tacka alla som ställt upp och samlat namn. I olika grupper diskuterade vi ”tre verktyg” att kunna använda i vårt förändringsarbete. De var hämtade ur boken klimatpsykologi.
- Överlämning av namnunderskrifterVi har nu samlat in över 2000 namnunderskrifter från resenärer och medborgare. Vi vill härmed överlämna resultatet till beslutsfattare i kommunen. Motsvarande framställan kommer senare att göras även till Västtrafik och Trafikverket.
- Vision Ytterby StationHur kan man underlätta pendling med tåg från Ytterby? Vision: Flertalet av såväl pendlare som fritidsresenärer föredrar att ta tåget för att resa från Kungälv/Ytterby till Göteborg eller andra orter. Ett resecentrum utgör ett viktigt nav i Ytterby för både resande och diverse service
- Vill ditt parti ha en deponi i tätorten Kode?Ni som är politiker har diskuterat att Kode skall utvecklas på samma sätt som Kungälv vill utveckla Ytterby, dvs till ett stationssamhälle. Detta skulle innebära att området öster om järnvägen och E6:an också skall vara tillgängligt för bostadsbyggande och eventuell näringslivsverksamhet. En förläggning av en 3 200 000 tons deponi enligt Länsstyrelsens beslut skulle förhindra utveckling av Kode till ett effektivt stationssamhälle.
- Vad är en Översiktsplan?På LRF:s välbesökta årsmöte i Kode den 6:e mars var ordförande i beredningen för Samhälle och Fritid, Britta Malömberg Ohlsson, injuden tillsammans med Kommunens ansvariga översiktsplanerare Linda Andsreasson, inbjudna att presentera arbetet och processen med den nya översiktsplanen som skall gälla till 2050 med ”utsikt” till 2070.
- Dialog med KommunenOmställning Kungälv har startat en dialog med kommunen med månatliga möten med olika kommunsektorer med olika tema. Vi använder de politiska strategidokument som kommunen beslutat om och kommunens deltagande i Kommunernas klimatlöften.
- Yttrande Planförslag Björkås 400 bostäderAtt i den fysiska planeringen ha med sig grundtanken att det ska vara enkelt att leva energieffektivt och fossilfritt är en grund för omställningen av samhället. Yttrandet har Acke skickats in i granskningskedet av detaljplanen Björkås KS2018/1483 där medborgare kan vara med och påverka.
- Föreningen överklagar 3 200 000 ton Deponi i KodeMiljöenheten på Kungälvs Kommunen har överklagat Länsstyrelsens beslut att tillåta en deponi om 3 200 000 ton till år 2045 öster om Kode. Omställning håller med miljöenheten och har följaktligen överklagat Länsstyrelsens beslut till Mark och Miljödomstolen.
- Målet överträffades – 2043 underskrifter!I lördags slutspurtade gruppen fossilfritt resande vid ingången till Citigroos för att nå målet 2000 namnunderskrifter för en förbättrad pendling och ett bekvämt och enkelt resande från Ytterby Station.
- Plats 35 bland Kungälvs InflytelserikaKungälvs-Posten har i januari 2024 gjort en lista över de 50 mest inflytelserika personerna eller organisationerna i kommunen.
- 150 kvar till målet 2 000 underskrifterNu fattas det bara 150 namn för att nå fram till målet 2000 på namnlistorna – det mål för förbättring av Ytterby Station som vi nämner på hemsidan . Gruppen fossilfritt resande är överens om att insamlingen gick extra bra fr a den sista lördagen i november 25 /11 , (med 10 % nedsatt pris på CG). Lugn fritids-stämning , oväntat många skrev på.
- Öppet Brev – Deponi i tätorten Kode?Detta är ett brev till kommunstyrelsen i Kungälv och till dig som politiker som påverkar samhällsutvecklingen i Kungälvs kommun. Den ideella föreningen Omställning Kungälv arbetar med klimat- och hållbarhetsfrågor i kommunen och detta är brevets utgångspunkt.
- NyårshälsningEtt starkt lysande ljus och ett hopp ges oss idag i KungälvsPosten där barnens egen klimataktion beskrivs! Idun och Mirna startade RJK – en klubb för att rädda jorden. Så håller vi hoppet levande och fortsätter omställningsarbetet med glädje!
- Vad har tomtemor på sin önskelista?På hennes önskelista finns några saker som sparar både pengar och klimat. Och glöm inte att tomtestyret lovat att hela vårt stora tomteland skall vara fossilfritt 2030. Då krävs det i nutid betydligt mer av folkvalda politiker och beslutsfattare.
- Historiskt beslut på COP28COP 28 mötet kan ses som en början till slutet av de fossila bränslena och som en ytterligare knuff framåt i vårt omställningsarbete – också i Kungälvs kommun!
- Bjud in vänner till vår Facebook sidaI detta inlägg lär du dig mer om skillnaden mellan Facebook Gruppen Omställning Kungälv och föreningens officella Facebook hemsida. Du lär dig också hur du följer, bjuder in vänner, gillar och delar inlägg!
- Stadsnära Odling – VegostanLäs ett spännande inlägg om hur Göran Claesson utvecklar stadsnära odling. Göran arbetade tidigare som ingenjör, sa upp sig från jobbet och genomförde en masters utbildning i Agrekologi. Därefter startade han Vegostan, Urban Farming Malmö 2018.
- Hur är läget för hållbarhetsarbetet i Kungälv?Vi är nyinflyttade och tänker starta en verksamhet om hälsa och arbetsmiljö i kommunen. I vår bransch är det viktigt att visa att vi jobbar hållbart och tänker på klimatavtrycket. Vad kan vi få för hjälp med detta från kommunen? Newly Established
- Fackeltåg för Klimatet – 8 DecFör andra året i rad ordnar vi ett Fackeltåg för klimatet i decembermörkret. Vi bjuder på musik, tal och glögg och god stämning! Fredagen 8 december. Samling entrén Mimers hus 17.30. Gemensam vandring till Marknadsplatsen vid Kongahälla center.
- Vi siktar på 2 000 namnunderskrifterLördagen den 25 november stod våra medlemmar i tre två timmars-pass utanför Citygross för att starta en dialog med fler Kungälvsbor som tycker att Ytterby station behöver förbättras och tågresandet ska bli enkelt, bekvämt och attraktivt. Men för det krävs investeringar och nytänkande.
- Hur talar vi om klimatet utan anklagelser mot personliga val?Trots att många bekymrar sig för klimatförändringarna kan det vara känsligt att prata om. Här kommer en del tips som vi samlat på oss från olika håll.
- Servicehuset som FÖP glömdeI översiktsplan (FÖP) Ytterby glömde Kommunstyrelsen och den Politiska Referensgruppen att det finns ett behov av ett parkeringshus vid Ytterby station. I FÖP Kode vill samma politiker lägga miljoner ton avert avfall 500 meter från pendelparkeringen.
- Är Kungälv Fossilfritt 2030?Att ha en strategi att vara ledande, fossilfria och robusta vid en krissituation är oerhört glädjande men också utmanande. Väljare och medborgare har rätt att kräva att politikerna inspireras och att uppsatta mål följs upp. Där har Omställning Kungälv en viktig roll att fylla.
- Studiebesök på EgnahemsfabrikenVi reste tillbaka från Tjörn med inspiration, förundran och beundran – och en övertygelse om att samarbete är givet. Ingenting är längre omöjligt!
- Farmers Dinner på restaurang nootDet hållbara krögandet står inför en rad olika utmaningar, samtidigt som det finns en rad producenter i regionen som inte riktigt når ut till branschen. Detta vill restaurang noot och Radisson ändra på!
- Politiker – ta samma Ansvar som Tågpendlarna!Det viktigaste just nu är att kraftigt utöka parkeringsmöjligheterna vid Ytterby station. Då kan många fler tågpendla den sista sträckan in mot Göteborg.
- Akut behov av klimat-anpassningsplanÅsikt: Vår kommun ligger i ett av 10 högriskområden för extremhändelser på grund av förändrat klimat. Vi föreslår att Kommunen anställer en Klimatstrateg och påbörjar arbetet med klimatanpassningsplanen omgående.
- Firandet av FN-dagen 24 oktI tisdags d. 24.oktober firade Fredsrörelsen i Kungälv traditionsenligt FN-dagen på Mimers hus . Denna gång tillsammans med Föreningen Omställning Kungälv och Fredkullakören, en projektkör med rötter på Fredkullaskolan i Kungälv.
- Förbättra Ytterby Station!Öppet brev till Delregionala kollektivtrafikrådet (DKR), Västra Götalandsregionen, Kungälvs Kommun, Västtrafik och Trafikverket
- Nu har Kungälv chansen att sänka utsläppen från transporter!Priset för att resa kollektivt mellan Kungälv och Göteborg halverades av Västtrafik i 14 augusti 2023. Efter prissänkningen ökade antalet resande med tåget från Ytterby kraftigt. I Kungälvs-Posten och Lokalradion P4 uppmärksammade att tågperrongen var ”knökfull”.
- Anmäl dig till Studiebesök EgnahemsfabrikenOmställning Kungälvs arbetsgrupp om Hållbart byggande och Klimatanpassning ordnar en studieresa 10-13 den 26 Oktober 2023 till Egnahemsfabriken på Tjörn. Anmäl dig senast den 13 Oktober.
- Bemötande av Yttranden – Deponi KodeDet är en negativ samhällsnytta att exploatera jordbruksmark för bebyggelse när alternativ ges. Området öster om motorvägen är ett sådant alternativ. Ett beslut om deponi här skulle utesluta hela området från alternativ markanvändning.
- Nätverksmöte med Omställning BoråsDet är verkligen både nyttigt, trevligt och inspirerande att träffas och utbyta erfarenheter som vi gjorde i Borås i lördags! Det är spännande att se att våra båda grupper har tagit sig an den här enorma utmaningen på lite olika sätt utifrån vår bakgrund och våra medlemmars erfarenheter.
- Hur undviker man matsvinnet hemma?Var fjärde matkasse vi köper hem till hushållet hamnar i soporna och har påverkat miljön helt i onödan. Bröd och grönt är exempel på produkter som vi ofta slänger. Genom att ha bättre koll på vad som finns i kylskåpet när du handlar så minskar risken för onödiga inköp.
- Skrota deponin i Kode och bygg BostäderÅsikt: Bygg förskola, äldreboende, en hub för hemtjänsten och en mataffär kompletterad med produkter från lantbrukarna på Solbergaslätten. Lägg till klimatsmarta bostäder på Västerberget öster om motorvägen i Kode. Så sparas en ändlig och värdefull resurs, nämligen bördig jordbruksmark på Solbergaslätten.
- Yttrande – Deponi i KodeVi motsätter oss att en deponi anläggs i Kode och önskar att följande synpunkter beaktas i den vidare handläggningen i ärendet.
- Pendlare ska självklart få parkera gratisVärdesätt och gynna pendlarna, låt pendlare parkera gratis och femdubbla antalet platser på pendelparkeringarna i Ytterby och Kungälv.
- Hur äter man säsongsanpassat?Vi har intervjuat Eleonor Schütt, matkonsult på Hushållningssällskapet Västra. Köp inte för stora mängder åt gången och se till att förvara på rätt sätt. Öppna morotspåsen och lägg i lite hushållspapper för att undvika att fukt i påsen gör att morötterna möglar. Och kom ihåg att frysta grönsaker alltid är i säsong.
- Visioner för omställningsarbetet i KungälvRegeringen har beslutat att Sverige ska vara klimatneutralt 2045. Kungälvs kommun har som mål att den kommunala verksamheterna ska vara klimatneutrala 2030. Våra arbetsgrupper fick till uppgift att formulera sina visioner och hitta faktorer som kan gynna eller vara ett hinder, s.k. wildcards, som kan påverka omställningen.
- Hållbar Turism i Kungälvs Kommun!Kungälvs Kommun har rikliga förutsättningar för hållbar turism. Det unika i kommunen är fantastiska, klippor och stränder för bad och kanotning, ett till stor del oexploaterat kulturlandskap med varierad natur, lokal matproduktion och en ökande hållbar energiproduktion.
- Ett levande torg i vår hållbara stadDet saknas ett torg, som alla vet var det ligger när man säger att man ska gå till torget. En central, trevlig och öppen plats där det exempelvis kan vara torghandel på lördagar och kanske någon dag i veckan. En saluhall skulle också vara bra.
- Cykelmanifestation för klimatetDet var ett uppsluppet tåg av cyklister väl synliga och ljudliga med reflexvästar, tutor och ringklockor som trampade för klimatet i centrala Kungälv.
- Solcellsparker, Andelsel och EnergigemenskaperEgen el eller tillsammans med andra! Idéer och underlag för investeringar i solceller – hur gå vidare och vem kontakta.
- Så påverkar du klimatändringenForskning visar att när beteende delas av många och därmed ger grupptillhörighet är det lättare att påverka människors vanor. Om till exempel många på en arbetsplats cyklar till jobbet är det mer sannolikt att du själv tar upp vanan.
- Vad Säger den Senaste IPCC Rapporten?Klimatet på jorden förändras allt snabbare, havsnivåerna stiger och förekomsten av olika slags extremväder ökar.